andai
 
Tallózó

 

Megkísértett a gondolat, hogy jelzőt biggyesztek a rovatcímbe: „Az igazi Tallózó”, vagy bővítem azt: „Az Andai-féle Tallózó”.  Jogom lett volna: hajdan én találtam ki, hoztam létre, működtettem, szerkesztettem azt a heti közéleti lapszemlét, ahonnan 2001-ben eljöttem – nem teljesen a magam akaratából, de ez hosszú sztori, hagyjuk, a lap elsüllyedt azóta a havi? negyedévi? sajtótermékek tengerében, én meg nem akarom ennyi idő után is fölcukkolni magam. Mondom, variálhattam volna a címet, fényezve magamat, de – becsszóra el kell hinniök − : ilyesmire máig képtelen vagyok, sajnos igaz sem lett volna: ez a rovat már más mint a lap volt. Főleg a netről válogatok, műfajilag vegyesen: akár egy apró hírt is berakok, meg verset, képet, zenét, filmet akár.  Sőt: míg anno igyekeztem neutrálisan válogatni, most teszek az objektivitásra, ráadásul még arra is lesz példa, hogy röviden kommentálok bizonyos texteket. Várom olvasóim javaslatait is, mit nyomjak ide – de nem ígérek tuti közlést. Tehát: lectori salutem!

 Financial Times

A lap a Moody's Investors Service döntésével kapcsolatban jegyzi meg, hogy a leminősítés időzítése különösen rossz volt: egy hónappal a soros magyar EU-elnökség kezdete előtt rontotta a "bóvli" kategóriától mindössze egy fokozatnyira lévő szintre a magyar adósosztályzatot. A londoni gazdasági napilap szerint a Moody's bizonyos mértékig csak a többiek után futott, ugyanis van olyan hitelminősítő, amelyiknél Magyarország már a "BBB mínusz" (a Moody's osztályzati módszertanában a most megadott "Baa3"-nak megfelelő) osztályzati szinten volt.

Az FT úgy véli, a lépés tükrözi a növekvő aggodalmakat is Magyarország gazdaságpolitikai döntéshozatalának "szeszélyes természetével" kapcsolatban. Budapestnek viszont ezeket teljes mértékben kezelnie kell - jegyzi meg a lap.

A szerkesztőségi kommentárrovatban megjelent írás emlékeztet arra, hogy a Fidesz áprilisban azzal az ígérettel került hatalomra, hogy nem megszorítással, hanem növekedéssel vezeti ki a gazdaságot a bajból. Ennek annyi alapja lenne is, hogy a magyar közadósság, amely a nemzetgazdasági kibocsátási értéknek hozzávetőleg a 80 százaléka, nem fog csökkenni növekedés nélkül. A terv előmozdítását célzó gazdaságpolitika azonban "nem bizonyult meggyőzőnek".

A program központi eleme ugyanis a jövedelmi és a társasági adók csökkentése. Mivel azonban az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem járul hozzá, hogy Magyarország ezeket az adócsökkentéseket magasabb államháztartási hiánnyal finanszírozza, a kormány a bankokra és a közszolgáltató cégekre kirótt profitadók módszeréhez folyamodott, és "állami ellenőrzés alá helyezi" az ország magánnyugdíj megtakarításokat.


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 
Bolgár, Tóta W., Bartus 2010. november 26. péntek, 09:31

Kezdek félni

Bolgár György

Népszava


Nincs mese, mostantól itt félni kell. Akármi megtörténhet, olyasmi is, amit az ember feltételezni sem mer. Az Orbán-kormány elszabadult, és senki nincs, aki megállítsa, se belülről, se kívülről. Tudtam persze, és jó néhányan mások is tudták, hogy mi készül: a nevezetes kötcsei beszéd a centrális erőtérrel nyilvánvaló és pontosan dekódolható előjele volt annak, hogy a vezér egypárt-rendszert akar, csak a maga szokásos kettős beszédjével ezt nem mondja ki nyíl-tan. Mégis mindvégig bíztam abban, hogy az ötödik vagy tizedik botrányos lépés után a következőt már nem meri megtenni. Vagy azért, mert annak már akkora a politikai kockázata vagy azért, mert olyan mértékű volna a nemzetközi (ellen)reakció. De nem. Mindent meg mer csinálni, még ha a nagyhatalmú Valutaalappal vagy az Európai Unióval kerül is összetűzésbe. Ha formálisan vissza kell is lépnie egyszer-egyszer (mint például a hiánycél betartásában), akkor vá-laszul még durvábban ront neki, ha nem is az uniós politikai vezetőknek, de leg-alább a magyar közvélemény által egyre jobban utált uniós üzleti és befektetői csoportoknak. Azt a mindent elsöprő agresszív cinizmust, amellyel szabad vá-lasztás elé (hiába fizettél eddig az államnak nyugdíjjárulékot, nem kapsz állami nyugdíjat) állította a magán-nyugdíjpénztárak hárommillió tagját, a szabad világban senki nem merészelné gyakorolni.


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 

Végkielégülés szellemi lumpenproletároknak

Papp László Tamás


hirszerzo.hu

A Lázár-javaslat egy másik embertípus fogyasztására lett szánva. Ő az, aki utál mindenkit, akinek magasabb a fizetése, mint az övé. Ő az, aki mindenről lemaradt, mindenből kimaradt. Ráadásul önhibájából. Általánosítani persze hülyeség: nem az egész nép ilyen, csak egy része. A nép nem kollektíven buta, de persze nem is az a - Zemberek címszó alatt futó - kollektív bölcsességi orákulum, amivé kinevezni akarják.


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 
Bartus, György, Pető 2010. november 10. szerda, 00:08

Útilapu

Bartus László

Amerikai Magyar Népszava

Kibökték végre, hogy választójogot akarnak adni a határon túli magyaroknak. Ezért adják a kettős állampolgárságot. Csak a vak nem látja, hogy a választói jog megadása volt az eredeti cél, csak két lépésben. Mielőtt nagyon elérzékenyülne bárki, és nem tudná könnyeit visszatartani, jobb ha tőlünk tudja meg, hogy nincs itt szó semmiféle nemzeti érzésről. A kettős állampolgársággal csupán szavazatokat akar vásárolni a Fidesz. Ha arra számítanának, hogy a határon túliak nem rájuk szavaznak tömegesen, a nemzeti együttműködés kormánya azonnal megmagyarázná, miért nem lehet kettős állampolgárságot adni a határon túliaknak, szavazati jogot pedig pláne nem.

Engem nem zavar sem a kettős állampolgárság, sem a határon túliak szavazati joga, mert ez már nem oszt, nem szoroz. Nem is értem, mi szükség van még erre, mitől retteg ennyire a felcsúti remete? Magyarország sorsa megpecsételődött a következő húsz-harminc évre. Ha bárki merészelne az Orbán-rezsimmel szemben fellépni, az úgyis azonnal kommunista lesz, zsidó vagy zsidóbérenc oligarcha, a nemzet vérszívója, magyarellenes, az ország tönkretevője és megosztója, azt úgyis lejáratják, eltiporják. Kocsmatöltelékek visszhangozzák a felkurblizott szóvivők szóvirágait.


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 
Kis, Seres 2010. október 25. hétfő, 00:10

Kommunista-e Orbán Viktor?

Kis Miklós


fn.hu

Ha kommunistának is gondolnánk Orbán Viktort, nem megalkuvó, szociáldemokratába hajló típusúként képzelhetnénk el, akinek a végcél semmi, hanem olyannak, aki bátran átrakja a végcélt az ellenkező irányba. Ezzel együtt megvalósulhat ambíciója, a 12 évig tartó kormányzás.


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 

Ellenfél nélkül, mentség nélkül

Lakner Zoltán

fn.hu

Szabad a tér a Fidesz előtt. Az előző nyolc év alatt csak 2005-ben és 2007-ben fordult elő, hogy nem tartottak országos választást vagy népszavazást. Most - előreláthatóan - három és fél év múlva lesz ilyen legközelebb. A Fidesznek nem kell azzal törődnie, mit hoz a holnap, lehetősége nyílt, hogy a holnaputánra tekintve kormányozzon. Nincs ellenfele, amely ebben megakadályozhatná, de mentsége sincs, ha nem ér el átütő sikert.


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 

Őfelsége ellenzéke

Kertész Ákos

Már másodszor élek át valami hasonlót. Először ötvenháromban néztem döbbenten, hogyan hápognak, panaszkodnak a széplelkek, hogy elvtársak, engem megtévesztettek. Akkor is piszkosul hamisnak éreztem a szörnyülködést. Ők nem hitték volna, sopánkodtak, hogy mindez a borzalom, amit a Pártvezetés (Rákosi és csapata) a fordulat éve óta elkövetett, megtörténhetett. És éppen a Pártban! Ó, borzalom!

Engem miért nem tévesztettek meg? Pedig én is mélységesen hittem abban, hogy a háború után egy új, igazságos világot építünk. Olyan demokráciát, ahol nincs helye többé a rasszizmusnak, náciz-musnak, de a szocialisták és a kommunisták, a nácizmus elszánt ellenségei, elférnek benne. Szocialistának tartottam magam – tizennégy évesen…

1948-49 táján (Tájékoztató Iroda határozata, pártfúzió, a szoc-demek likvidálása, Rajk-per) észre kellett vennem a döbbenetes ha-sonlóságot a nácizmus és a bolsevizmus között. Nem tagadhattam le önmagam előtt, hogy ismét egy totális diktatúra tart bilincsben. Vali (a Makra című regényemben), pontosan azt a világnézeti és politikai álláspontot képviseli, amit én vallottam negyvenkilenc és ötvenhat között. Úgy maradtam szocialista, hogy gyűlöltem a Rákosi rendszert és a sztálinizmust. (Bárki utánanézhet a Makrában.)


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 
Ezeket kaptam mostanság 2010. október 11. hétfő, 00:15

A legelkeserítőbb, hogy mindegyik elején kb. ugyanazt írják a küldők: "addig terjesszük, míg lehet". Ezt nem merem, nem akarom elhinni. Nálam pesszimistábban kevesen ítélik meg a közeli és távoli jövőt. De hogy ilyesmiket ne lehessen megírni, közölni - habár... 

"Tarlós gázolt - egy elmélet arról, hogy miért ő és miért most a Fidesz jelöltje (forrása számomra ismeretlen, a szövegért semmi felelősséget nem vállalok - ag)

Elgondolkozott már azon, hogy a Fidesz miért egy független jelölttel fut neki Budapesten a
főpolgármester-választásnak? Az a párt, amelyik még az Állami Számvevőszék vagy az Alkotmánybíróság élére is bármikor elő tud rántani egy saját nevelésű, a Fideszhez és Orbán Viktorhoz feltétel nélkül hűséges politikust, éppen a fővárost bízná egy külsősre? Azt a Budapestet, amely nélkül a tavasszal elért győzelem sem látszik annak a totális diadalnak, aminek láttatni szeretnék? Magyarázat persze van, még ha nem is egyszerű.

1995. július 28-án Óbudán halálra gázoltak egy gyereket. Régen volt, több mint 15 éve, de semmit nem ért meg a budapesti nagypolitika jelenéből, aki annak az esetnek a hátterét és a következményeit nem ismeri. A gázoló Tarlós István, a III. kerület akkori polgármestere, a jelenleg legesélyesebb főpolgármester-jelölt volt. A sajtó nem sokat foglalkozott az üggyel, egyedül a ma már nem létező Kurírban jelent meg egy helyszíni riport. Eszerint a sofőr nem volt ittas, és az autó nem ment gyorsan. Erről talán az akkori belügyminiszter, Kuncze Gábor tudna többet mondani. (Tarlós 1990-ben az SZDSZ színeiben lett polgármester. 1994-ben kilépett, és függetlenként indult újra, de az SZDSZ nem indított ellene senkit, és a  kölcsönös gesztusokon nyugvó együttműködés sok cikluson át fennmaradt). Az viszont tény, hogy Tarlós attól a naptól fogva gyakorlatilag absztinens, nem  iszik alkoholt.


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 
Valami lazulást! 2010. október 08. péntek, 00:27

Ebben az őrült világban, amiben még rendszer sincs, tessenek kissé lazulni! Akad azért itt

némi szépség:

http://www.saatchi-gallery.co.uk/blogon/mtvideobox.php?video_id=78


és némi vidámság (VAZZE'! MONTY PYTHON! Hozzunk abszurd Európát ebbe az abszurd, földrészeken is kívülrekedt országba!):

http://www.cs.elte.hu/~hubenko/monthy.html

 

 hogy azután ehessünk:


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 
Voksolás utánra, előttre 2010. október 03. vasárnap, 08:12

Nagy-Izland rútul elbitorolt részein még ma is, ha ferikolt a glötempökk-madár, és a tenger mélyén felmörrennek a hnúrdsok, össze-összedugja zord fejét néhány bús viking, és énekli a titkos Zland-himnuszt:

Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton sötét gejziren.
Segítsd még egyszer győzelemre néped,
Gudmúr lovag a csillagösvényen.

Maroknyi viking porlik, mint a szikla
népek harcától zajló tengeren.
Fejünk az gljárr ezerszer elborítja,
ne hagyd el Zlandot édes Istenem!

Ameddig élünk, viking ajkú népek,
Megtörni lelkünk nem lehet soha;
Szülessünk bárhol, földünk bármely pontján
Legyen a hnúrdsunk jó vagy mostoha:

Keserves múltunk - évezredes balsoros,
Nörvég s dél-svéd dúlt, spitzberg rabigált.
Jussunk e honban, csodás Nagy-Izlandon,
Szabad hazában élni boldogan.

Hős szabadságát elveszté Akránes
Kópavogurra fájón kell tekints,
Földed dús kincsét gaz spitzbergek dúlják
Fiaidnak sokszor még egy hnúrdsa sincs.

Ki tudja innen merre visz a végzet
Országhatáron, buzgárokon át.
Jöjj hát lovagunk itt vár a te néped,
Viking nemzeted, Bláfjöll-bérceken.

Édes Szűz Grittahúrdevrorsa könyörögve kérünk,
Mentsd meg e népet, vérző nemzetet,
Jussunk e honban, édes Nagy-Izlandon
Szabad hazában éljünk boldogan.


iWiW Google! Facebook! MySpace! Twitter!     Hozzászólás - Kérem jelentkezzék be!

 


Creative Commons Licenseandai.hu